Місто і парк: візуалізація смислів - В. С. Гриценко (Українські культурологічні студії, 2019)
Стаття присвячена взаємозалежній ідентифікації міста і парку, яка здійснюється шляхом візуалізації протилежності їх сутнісних смислів. Проаналізовано підстави для розгляду міста як простору відтворювання власне людського та необхідності його адекватного, сутнісно орієнтованого, міждисциплінарного вивчення. У цьому контексті парк розглянуто як візуальний легітиматор міста, місто ж – як відкриту динамічну структуру, що потребує різнорідних, у тому числі непрямих, ідентифікаторів. Таким чином, пропонується нова – кореляційна – модель їх дослідження, побудована на здатності візуальності фіксувати і передавати смисли.
Keywords: візуалізація cмислів, взаємозалежна самоідентифікація, мультивізуальність, візія міста, органічне бачення, зони візуального компромісу