Проблеми соціальної поляризації у сучасних містах - Г. П. Подолян (Українські культурологічні студії, 2019)
Статтю присвячено аналізу складних процесів соціальної поляризації як невід'ємної риси сучасного життя великих міст, що виявляється у протистоянні еліти й незаможних верств міського населення. Наголошується на спектрі основних причин, характерних рисах, що визначили наростання даних тенденцій у сучасних містах по всьому світу. Акцентується увага на руйнівному впливі соціальної поляризації на соціотворчі засади комунікації, взаємодії й інтеграції різних верств населення в межах одного міста. Через порівняння практики існування міст у класичних культурах із сучасним досвідом функціонування великих міст аналізуються основні причини такого стану. Аналіз динамічного характеру міського життя дозволив виокремити основні рушійні сили соціальної поляризації – міксофобію та міксофілію ‒ та визначити їхні негативні впливи і позитивні можливості підтримання соціальної комунікації, взаємодії, домовленостей, обмінів у контексті функціонування великого міста сучасного глобального світу.
Keywords: міксофілія, міксофобія, сегрегація, соціальна поляризація, урбанізація, урбанізм, урбаністика