Культурологічні орієнтири сучасного українського кінознавства - Т. Г. Кохан, (Українські культурологічні студії, 2020)
У статті аналізується позиція українських науковців, представлена в їхніх напрацюваннях протягом перших двох десятиліть ХХІ ст., коли став відчутним вплив засад культурологічного аналізу на розвиток кінознавства. Наголошено на нових підходах як до історії українського кіно, в осмисленні якої переважає персоналізований підхід, так і до оцінки тематичної спрямованості стрічок, знятих на межі ХХ–ХХІ ст. Підкреслено, що увага фахівців сконцентрована на подальшому удосконаленні понятійно-категоріального забезпечення кінознавчих досліджень. Показано, що кінознавці окреслюють низку смисложиттєвих проблем, які, маючи історико-культурні традиції, здатні виступати естетико-художніми орієнтирами у творчому процесі.
Keywords: культурологічні орієнтири, українське кінознавство, персоналізований підхід, час, простір, художня правда, національний контекст