Мистецтвознавча концепція Р. Дж. Коллінгвуда як об'єкт теоретичного аналізу - М. В. Тернова (Українські культурологічні студії, 2020)
Проаналізовано мистецтвознавчу концепцію Робіна Джорджа Коллінгвуда (1889‒1943) – відомого англійського філософа-неогегельянця, значна частина теоретичної спадщини якого пов'язана як із з'ясуванням природи мистецтва, так і з розглядом його стану в період зміни "доби Оскара Вайльда на добу Редьярда Кіплінга". Окреслено коло проблем, таких як зміст і форма, образ, зображення, мімезис, відображення, емоція, мистецтво і "людина з вулиці", представлення яких в інтерпретації Коллінгвуда значно розширило дослідницький простір не лише англійського, а й європейського мистецтвознавства. Наголошено, що мистецтвознавча концепція англійського теоретика побудована на підґрунті активного використання історико-культурних традицій.
Keywords: мистецтвознавство, мистецтво, структурні елементи художнього твору, художник