Мурал-арт як складова культурного простору міста - А. О. Батенко (Українські культурологічні студії, 2020)
Мета статті – визначення ролі мурал-арту як течії вуличного мистецтва в контексті культурного простору міста. Методика дослідження передбачає залучення міждисциплінарного підходу, аналіз наукових робіт культурологічного та мистецтвознавчого спрямування, огляд тематичних медіа та творчого доробку вуличних художників задля визначення характерних рис і мети їхньої діяльності. Залучаються праці сучасних українських дослідників, які вивчають питання культурного простору міста та мурал-арту. Наукова новизна полягає в дослідженні впливу мурал-арту на особистісне сприйняття та на привернення уваги до соціально-політичних проблем у міському контексті. Практичне значення роботи пов'язане з аргументацією того, що стінописи мають художню цінність, унікальний смисловий посил, а не є лише засобом естетизації.
Keywords: місто, мурал-арт, культурний простір, вуличне мистецтво, урбаністика