Явище історичної реконструкції в культурі XX–XXI століття - А. А. Соловей; А. М. Тормахова (Українські культурологічні студії, 2020)
Розглянуто явище історичної реконструкції. Наголошено на тому, що його актуалізація в контексті культури XX–XXI ст. зумовлена зміною тенденцій розвитку суспільства. Формування візуального повороту сприяє акцентуації на формах сприйняття, які орієнтовані на інтерактивність. Існує декілька різновидів історичної реконструкції – "жива історія", турніри. Відтворення елементів повсякденного побуту може бути цінним джерелом інформації про культуру. Поширення явища історичної реконструкції мало надзвичайно великий потенціал для соціокультурної сфери. Історична реконструкція може бути інструментом, за допомогою якого здійснюється модифікація музейних практик. Протягом останніх років спостерігається стійка тенденція до появи театралізованих вистав, які пожвавлю- ють роботу музейних закладів. Актуалізація історичної реконструкції сприяє організації фестивалів, які пов'язані з історичними боями. Вони привертають увагу до військової справи та історії, поєднуючи інтегративну, пізнавальну функції, а також є частиною дозвілля.
Keywords: історична реконструкція, музей, фестиваль, культура, дозвілля, візуальні практики