Образ героя в сучасному українському кінематографі: моральні та соціокультурні колізії творення - Тимошенко, Альона (Українські культурологічні студії, 2024)
Вступ. Сучасний кінематограф віддзеркалює широкий спектр героїв, які стають символами свого часу та культури, що є актуальним для сучасних досліджень. Аналіз образів героїв дозволяє розкрити глибину їхніх моральних, соціокультурних та психологічних аспектів, з'ясовуючи тенденції та цінності сучасного суспільства. Мета дослідження – дослідити процес створення кіногероя, зокрема методи, стратегії та техніки, які автори застосовують для надання глибини та реалізму образам, та довести важливість вивчення героїв кіно в контексті сучасних викликів, таких як війни, конфлікти і соціальні зміни. Методи. Вивчення процесу створення героя в кіно виявляє методи та стратегії, які автори використовують для набуття образами глибини та реалістичності. Це важливо для розуміння того, як кіно формує нашу свідомість та впливає на сприйняття сучасної дійсності. Розуміння процесу створення героя в кіно може бути важливим і для аналізу сучасної культури, і для пошуку шляхів розв'язання конфліктів та побудови миру. У час, коли відбуваються світові політичні зміни, Україна третій рік перебуває у стані повномасштабної війни, світ змінюється прямо зараз, питання культури є найважливішими, бо саме вони відіграють важливу роль у формуванні нових сенсів та зв'язків, національної самоідентифікації та в міжкультурному сприйнятті один одного. У дослідженні використано метод інтерв'ю, а для концептуалізації матеріалу залучено оптику праць Карла Юнг і Джозефа Кемпбелла. Результати. Ідентифіковано основні етапи та методи створення образу героя; розкрити вплив авторських рішень на процес трансформації кіногероя; з'ясовано, як конкретний вибір авторів кіно впливає на розвиток образу героя протягом кіномистецького твору; проаналізовано віддзеркалення моральних, соціокультурних та психологічних аспектів у створенні та трансформації образу кіногероя; виявлено та розкрито значущість моральних конфліктів, соціокультурних впливів та психологічних аспектів у контексті зміни образу героя; наведено приклади, а також проаналізовано конкретні кіношедеври, що ілюструють трансформацію образу героя через шлях його створення. Висновки. Трансформації образу героя в сучасному кінематографі посутні й дуже важливі, оскільки вони істотно впливають на культуру та суспільство.
Keywords: образ; герой; протагоніст; кіногерой; шлях героя; мономіф; трансформація; конфлікт; сучасна культура