Монументальні мозаїки як місця пам'яти в публічних просторах України - Соклаков, Максим (Українські культурологічні студії, 2024)
Вступ. Модерністські монументальні мозаїки як невід'ємна частина радянської культурної спадщини наявні в усьому урбаністичному просторі України. Переважно їхня цінність як об'єктів культурної спадщини досі не визнана, крім кількох винятків. Багато творів монументального мистецтва вже втрачені, а деякі залишаються під постійною загрозою. Вразливе становище модерністських мозаїк потребує ретельного перегляду політик пам'яти в Україні загалом.Мета статті – дослідити можливість застосунку теоретико-методологічної бази студій пам'яти для аналізу соціо-культурної цінности радянських монументальних модерністських мозаїк у контексті їх руйнування внаслідок комерціалізації та декомунізації публічних просторів у пост-соціалістичних містах. Дослідницькі завдання – вивчити статус модерністських мозаїк у сучасному українському дискурсі збереження спадщини та концептуалізувати їх у межах студій пам'яти.Методи. тематичні дослідження, наративний і текстовий аналіз, інтердисциплінарне поєднання культурології та студій пам'яти. Застосовано поняття "культурної пам'яти", синтез концептів "постпам'ять" та "місце пам'яти".Результати. Створені українськими художниками-монументалістами радянського періоду модерністські мозаїки глибоко вкорінені в міське середовище. У межах студій пам'яти модерністські мозаїки цілком можуть слугувати "місцями пам'яти" радянського періоду, тим сприяти його переосмисленню й у подальшому формувати цілісний образ міської пам'яти та інклюзивну політику пам'яти в Україні.Висновки. Теоретико-методологійна база студій пам'яти видається належним інструментом для аналізу соціокультурної цінности монументальних мозаїк. Існує потреба в продовженні досліджень у межах зароджуваного поля досліджень та в його подальшому залученні до розвитку дискурсу збереження української спадщини.
Keywords: радянський архітектурний модернізм; монументальні мозаїки; культурна спадщина; політика пам'яти; постпам'ять; оспорювана спадщина