Актуальні підходи до визначення поняття "культурний геноцид" - Кравець, Ірина (Українські культурологічні студії, 2024)
Вступ. В умовах зростання злочинів культурного геноциду й відсутності легітимної міжнародної політики щодо запобігання йому та покарання за нього актуалізується проблема його дослідження, а також переосмислення поняття "геноцид" загалом. Метою дослідження є аналіз актуальних підходів до визначення поняття "культурний геноцид" на основі первинної соціокультурної концепції "геноциду". Методи. У роботі використано теоретичні методи дослідження, такі як аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, а також структурно-логічний і контекстуальний методи. Результати. Проаналізовано основні причини звернення уваги світової спільноти на вивчення феномену "культурний геноцид". Розглянуто вектори сучасного дослідження практик культурного геноциду. З'ясовано, що в основі новітніх напрацювань щодо геноцидних практик лежить теорія Рафаеля Лемкіна. Досліджено особливості розвитку концепції геноциду Рафаеля Лемкіна, починаючи з пропозиції термінів "акт варварства" та "акт вандалізму" до впровадження нового поняття "геноцид". Розглянуто характерні риси геноциду як спрямованої на знищення національної групи кампанії, а також ключові його фази: руйнування національного патерну пригнобленої групи та нав'язування національного патерну гнобителя. Визначено техніки геноциду за теорією Рафаеля Лемкіна, серед яких особливу увагу звернено саме на культурну як первинний вияв культурного геноциду. Проаналізовано наявні новітні підходи до розширення змісту поняття "геноцид" з урахуванням сучасних практик культурного геноциду (біологічна, фізична й культурна компоненти) та введення нового юридичного терміна "культурний геноцид". Висновки. Отже, дефініція "геноциду", прописана в міжнародних нормативно-правових документах, зокрема в Конвенції про запобігання злочину геноциду й покарання за нього, не відтворює всіх складників і виявів геноциду, прописаних у його первинній соціокультурній концепції Рафаеля Лемкіна. Така невідповідність створює нові культурні й правові колізії в межах міжнародного простору, унаслідок чого виникає потреба пошуку актуальних варіантів розуміння й тлумачення понять "геноцид" і "культурний геноцид" зокрема.
Keywords: геноцид; міжнародний злочин; культурний патерн; національна ідентичність; етнос; нація; культурна політика