"Прекрасне" і "піднесене" І. Канта: сучасне переосмислення в межах повсякденного досвіду міст - Буцикіна, Євгенія (Українські культурологічні студії, 2024)
Вступ. Статтю присвячено дослідженню актуальності кантіанської естетики, зокрема концепції піднесеного, у контексті сучасного міського життя в Україні передусім в умовах нинішньої війни з Росією. Автор з'ясовує, як сучасна естетика взаємодіє з ідеями Канта, причому одні науковці відкидають їхню доцільність для аналізу сучасних міських реалій, а інші підтверджують їхню важливість для розуміння досвіду сучасного міста.Методи. Дослідження використовує порівняльний та аналітичний методи, розглядаючи кантівську естетику у співвідношенні із сучасними естетичними теоріями, зокрема в контексті повсякденності та урбаністики. Воно поєднує філософський аналіз, історичну контекстуалізацію та теоретичну класифікацію, звертаючись до ключових мислителів, таких як Кант, Гегель, Дьюї, Берліант, Сайто, Ледді та Квокаčka, щоб дослідити зміни в естетичному дискурсі та актуальність кантівських категорій у сучасному естетичному досвіді.Результати. Обговорення зосереджено на суперечностях у досвіді сучасного міста, де кантіанське піднесене – традиційно розуміється як рефлексивне судження, засноване на незацікавленому задоволенні, – може бути актуальним, але вже в трансформованій або "негативній" формі. Це особливо помітно в умовах урбаністичних середовищ, які зазнають швидких змін, зумовлених технологічним прогресом і соціальними потрясіннями. Вступає в дію концепція "негативного піднесеного", щоб описати досвід сучасних міських жителів, які через хаос і перевантаження середовища не можуть пережити традиційне піднесене. Автор розглядає це питання в контексті сучасних українських міст, де воєнний стан і війна кардинально змінюють повсякденне життя. Концепція піднесеного особливо важлива для аналізу низових комеморативних практик, таких як спонтанні меморіали, що виникають у відповідь на війну. Ці меморіали, хоча й тимчасові та часто імпровізовані, створюють можливість естетичного досвіду, який резонує з кантіанським розумінням піднесеного, акцентуючи на рефлексивному судженні та негативному задоволенні, коли люди взаємодіють з публічними просторами, позначеними втратами та травмами.Висновки. Автор доходить висновку про доцільність використання кантіанського піднесеного для розуміння емоційних й естетичних вимірів сучасного міського середовища, особливо в умовах війни та колективної пам'яті в Україні.
Keywords: кантіанська естетика; піднесене; естетичне судження; міський досвід; негативне піднесене; міський простір