Моральний обов'язок допомоги іншим з кантівської перспективи. Частина І. Теоретичний ландшафт дослідження - Маслікова, Ірина (Українські культурологічні студії, 2024)
Вступ. У статті зазначено важливість звернення до кантівської етики для з'ясування можливостей здійснення морального зобов'язання моральних суб'єктів щодо допомоги іншим. Така постановка проблеми загострює етичні питання виникнення моральних обов'язків, їхньої природи та моральної сили, можливостей реалізації виняткових, надзвичайно жертовних вчинків заради інших в екстремальних ситуаціях. Мета статті полягає у виявленні природи, сили та дієвості морального обов'язку допомоги іншим з перспективи деонтологічної етики Канта. Завданням першої частини статті є окреслення теоретичного ландшафту дослідження та виявлення теоретичних проблем обґрунтування морального обов'язку допомоги іншим. Завданням другої частини буде визначення практичних проблем реалізації морального обов'язку допомоги іншим.Методи. У статті використано історико-філософський метод для визначення основної етичної термінології деонтологічної етики та типологічний метод для уточнення класифікації моральних обов'язків та моральних вчинків, спрямованих на допомогу іншим.Результати. Висхідною точкою дослідження є розуміння обов'язку як суб'єктивної засади дієвості морального закону через самопримус та як мети, яку людина визначає для себе. У такому сенсі обов'язок допомоги іншим актуалізується в усвідомленні суб'єктом потреби сприяти щастю інших як своєї власної мети. Обов'язок допомоги іншим розглядають крізь призму кантівської типології "широких" або "недосконалих" та "вузьких" або "недосконалих" обов'язків, що дозволяє побачити неможливість установити межі його реалізації, оскільки він є радше мінімальною моральною вимогою через його сутнісну характеристику "недосконалості". Його широта надає простір для реалізації морального вибору, ураховуючи різні моральні міркування. Обмежувальним чинником у його реалізації є вимога поваги до іншого та заборона байдужості до потреб інших. Окреслені основні дискусійні пункти навколо обов'язку допомоги іншому, які пов'язані із загрозами знецінення власних інтересів морального суб'єкта та проблемою "надналежності" як "винятковості та надмірності" (Supererogation, Supererogatory) певних вчинків, які мають моральну цінність, проте не є обов'язковими в моральному сенсі. Висновки. Деонтологічна етика може набути сучасних модифікацій за рахунок введення у свою систему моральних вчинків, які можна визначати як виняткові у своїй здатності допомагати іншим завдяки надзвичайним чеснотам та надзвичайним вольовим зусиллям морального агента. Така модифікація є можливою, оскільки кантівська етика орієнтує індивіда і на допомогу іншим, і на власне вдосконалення.
Keywords: моральний обов’язок; допомога іншим; доброчинність; етика Канта; деонтологічна етика; надналежне; Supererogation