Театр як культурний інститут - Коробко, Маргарита (Українські культурологічні студії, 2025)
Вступ. У 2023–2024 роках Україна, зокрема Київ, переживає театральний ренесанс, незважаючи на війну. Театри стали важливим культурним простором, приваблюючи нову аудиторію та приймаючи постановки європейських режисерів. Водночас є значні виклики, зокрема втрата акторів через мобілізацію, нерівномірна відвідуваність між великими містами та регіональними центрами, а також погіршення стану театральної інфраструктури. Попри зростання відвідуваності театрів у ключових культурних осередках, доступність та залучення аудиторії залишаються нерівномірними по всій країні. Мета дослідження: Дослідження розглядає театр як культурний інститут, аналізуючи його ґенезу, функції та місію в контексті сучасних соціокультурних і політичних викликів в Україні.Методи. Використано міждисциплінарний підхід, що включає: огляд літератури – аналіз наукових праць з театрознавства, культурології та комунікаційних досліджень для визначення ролі театру як соціокультурного інституту; контент-аналіз – дослідження відгуків у соціальних мережах і публікацій для оцінки регіональних відмінностей у відвідуваності театрів та стану інфраструктури.Результати. Дослідження підтверджує, що український театр відповідає трьом ключовим критеріям культурного інституту. Театр виконує регуляторну функцію, формуючи суспільну свідомість, зберігаючи національну ідентичність і дотримуючись художніх стандартів, особливо у воєнний час. Театр є стабільною формою соціальної поведінки, сприяючи комунікації, залученню аудиторії та психологічній стійкості. Театр виступає як спеціалізована організація, що створює, зберігає та популяризує культурну спадщину, адаптуючись до сучасних викликів. Дослідження підкреслює, що сучасні театри виходять за межі розважальної функції, займаючись соціальною активністю, освітою та психологічною підтримкою.Висновки. Театр в Україні залишається важливим соціокультурним феноменом, що відображає та впливає на суспільні норми, цінності й колективну стійкість. Водночас нерівномірне залучення регіонів, проблеми інфраструктури та необхідність адаптації до цифрової епохи залишаються актуальними викликами. У міру того як театри долають наслідки війни, їхня здатність балансувати між мистецькою самобутністю та соціальною відповідальністю визначатиме їхню подальшу роль як культурних інститутів.
Keywords: театр, культура, культурний інститут, театральне мистецтво, культурна політика, естетика