Драматургічні функції звукового супроводу в кінокартині Сергія Маслобойщикова "Яса" - Балабуха, Сергій (Українські культурологічні студії, 2025)
Вступ. У статті зосереджено увагу на тому, як режисер Сергій Маслобойщиков вибудовує драматургію повнометражної стрічки "Яса" (2024) за допомогою багаторівневої звукової системи. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вивчення методів роботи зі звуковою компонентою, застосовуваних С. Маслобойщиковим, чий творчий доробок недостатньо репрезентовано у вітчизняному науковому дискурсі. Метою є виявлення драматургічних функцій кожного зі звукових шарів фільму та аналіз механізмів їхньої взаємодії із візуальним рядом.Методи. У статті використано компаративний і shot-breakdown аналізи (за Мішелем Шіоном), залучено модель "звукових сфер" та типологію активного слухання (reduced, causal, semantic, referential) Девіда Сонненсхайна. Також застосовано семантичний та контекстуальний аналітичні підходи. Результати. У стрічці вдалося виокремити п'ять звукових шарів:▪ теми у виконанні ансамблю "Hespèrion XXI" – ключовий драматургічний провідник, наративний клей і наповнювач;▪ авторська музика композиторів О. Бегми та Р. Вишневського, що формує напруження й має драматургічну прив'язку до головної персонажки;▪ "музика Майдану", яка уреальнює історичний контекст;▪ родопська народна пісня в індивідуальній поетичній інтерпретації режисера, що драматургічно висвітлює конфлікт між головними героїнями;▪ саунд-дизайн "1-st person p.o.v. ", який моделює травматичні стани Дарки та замикає інші шари в суб'єктивному просторі її переживань.Виявлено, що звукова компонента виконує всі чотири функції, окреслені Сонненсхайном – емоційного вказівника, наповнювача,  драматургічного провідника та наративного клею.Висновки. "Яса" демонструє складну звукову систему, загалом властиву кінематографу Маслобойщикова. Режисер тлумачить звук не як супровід, а як формотвірний елемент, що розкриває головні теми картини – війни, утрати й травми. Комплексне поєднання семантичних і референтних рівнів, а також постійне повернення до суб'єктивного саунд-дизайну перетворюють авдіо на повноцінний носій смислів і зручний інструмент для побудови режисерських наративів.
Keywords: звук, кінематограф, музика, p.o.v. звукові сфери, активне слухання, функція, Маслобойщиков, драматургія, "Яса"